Apple-användare, utvecklare söker klassstatus i App Store antitrust-anspråk

Apple-användare och utvecklare söker separat klassstatus för ett antal antitrustanspråk som anklagar Cupertino-företaget för monopol på App Store.

Utvecklarna och konsumenterna lämnade in en motion på tisdagen och bad den amerikanska distriktsdomstolen i norra distriktet i Kalifornien att intyga separata klasser i flera fall som är föremål för domare Yvonne Gonzalez Rogers.

Noterbart är att domare Gonzalez Rogers nyligen presiderade över rättegången Epic Games v. Apple i maj. Motionen på tisdagen hänvisar faktiskt till rättegången flera gånger – inklusive ett utbyte mellan Apples vd Tim Cook och domaren.

Under det utbytet grillade domare Gonzalez Rogers Cook i ett antal frågor. I en rad ifrågasättande använde hon Apples 30 % provision som ett exempel på varför Cupertino-teknikjätten inte möter faktisk konkurrens.

“När det gäller Apples standardprovision på 30 %, uttryckte domstolen det kortfattat: [T]han 30 procent har funnits där sedan starten … [a]Och om det fanns verklig konkurrens skulle den siffran flyttas, och det har den inte gjort”, lyder utvecklarens motion.

Motionen hävdar att mindre utvecklare som har krävt krav mot Apple inte har de resurser som krävs för att bekämpa “det största börsnoterade företaget i världen.” Stora utvecklare som Epic Games, hävdar det, är ett undantag.

Det är oklart hur många klassmedlemmar som ingår i motionen, som är redigerad i många delar. Motionen hävdar dock att Apple inför konkurrensbegränsande begränsningar för dem alla.

Konsumentkonkurrensfallet mot Apple är tillbaka i tingsrättskretsen efter att USA:s högsta domstol hade beslutat 2019 att användare kan stämma Apple för påstådd överladdning av App Store. Noterbart var att domare Gonzalez Rogers ursprungligen avvisade fallet 2013 och påstod att konsumenter faktiskt är indirekta köpare.

I tisdagens motion citerade konsumenterna högsta domstolens dom, och citerade en passage som karakteriserar deras anspråk mot Apple som “klassisk antitrust”.

Liksom i striden hävdar motionen också att Apple sätter konkurrensbegränsande restriktioner på appdistribution och betalningsmetoder i appar. Den attackerar också Apples antistyrningsriktlinjer, som hindrar appar från att annonsera billigare priser utanför App Store.

Motionen hävdar att Apples “olagliga och konkurrensbegränsande exklusivitetssystem har genererat enorma överkonkurrensvinster för Apple.”

Under rättegången med Epic Games, och redan innan fallet, har Apple stött tillbaka på anklagelserna om att de åtnjuter monopol. Den hävdar att den inte är dominerande på någon marknad den konkurrerar på. Apple hävdar också att dess avgifter behövs för att stödja sina plattformar.

Utvecklarklassens certifiering skulle omfatta alla amerikanska apptillverkare som sålde appar med en prislapp i App Store den 4 juni 2015 eller senare. Konsumentklassen skulle omfatta alla i USA som köpte en iOS-app eller betalade för en app i appen. köp sedan 10 juli 2008.

Följ alla detaljer om WWDC 2021 med den omfattande täckningen av hela veckolånga evenemanget från 7 juni till 11 juni, inklusive information om alla nya lanseringar och uppdateringar.

Relaterade artiklar

Back to top button