Ändra teckensnittsstorlek i Windows – öka eller minska teckensnittet –

Precis som vi kan ändra upplösningen och många andra skärmrelaterade inställningar tillåter Windows oss också att ändra operativsystemets teckenstorlek … På så sätt kan vi göra dem större så att vi kan läsa utan problem, eller mindre om vi vill att mer innehåll ska få plats på skärmen.

Hur man gör Windows-bokstäver större eller mindre

Det finns flera sätt att göra detta. Idealet är det första att skala om för att få allt att verka större. Men det finns andra små knep också. Det är viktigt att fortsätta försöka tills vi hittar den som bäst passar våra behov.

Ändra skärmskala

Windows installeras som standard skalvärde som motsvarar 100 % … Detta är den ursprungliga storleken på föremålen och vi använder den för att säkerställa att ikoner och bokstäver matchar skärmupplösningen vi ställer in.

Genom att ändra skalan kan vi öka eller minska bokstäverna (och alla andra element) utan att ändra bildskärmens upplösning när som helst. Den här förändringen kommer alltså bara att påverka storleken på elementen, men vi kan fortsätta att använda den föredragna upplösningen, till exempel när vi tittar på filmer, bilder eller när vi spelar spel.

För att ändra den här inställningen är det första du ska göra att gå in Windows 10 Konfiguration meny. Och det kan vi göra med kortkommandot Windows + I. Väl där går vi till System> Display och hittar avsnittet Skala och distribution som vi är intresserade av.

Om du vill öka storleken på bokstäverna så att de kan läsas utan problem behöver vi bara öppna urvalsrutan och välj den procentandel av storleken vi vill ha ge det. Vi kan välja mellan 100 % till 175 %. När vi väljer ett värde högre än vårt standardvärde kommer vi att se bokstaven bli större.

Annars, det vill säga om bokstaven vi har i Windows är för stor och vi vill göra den mindre, kommer processen att vara densamma. Vi måste öppna skalvalsrutan och välja vad vi vill placera till 100 %. Windows låter det inte bli mindre än så.

Med varje förändring teckensnitt och ikoner ritade om från grunden så de är anpassade till den nya storleken. Inget blir pixlat eller suddigt. Vi kommer bara se honom mer än vanligt.

Ändra upplösning

Ett annat alternativ som vi kan ta till om skalnivån inte övertygar oss är ändra upplösning … Ju högre upplösning, desto färre pixlar på skärmen. Och lägger man till att skärmen är väldigt stor så blir allt mycket mindre än vanligt. Vi kommer till och med ha läsproblem.

Om så önskas kan vi justera systemets skala. Men vi kan också direkt ändra upplösningen. Om vi ​​behåller bildförhållandet på bildskärmen (vanligtvis 21:9) kommer upplösningen att vara konsekvent. Självklart, om vi ska göra andra saker senare, som att spela, måste vi justera den maximala upplösningen som vi kan använda i spelet för att få bästa möjliga kvalitet.

Upplösningen kan ändras från samma sektion som skalan. Eller också från vårt grafikkortsprogram.

Använd ett förstoringsglas

Windows levereras som standard med ett brett utbud av tillgänglighetsverktyg. Och en av dem – förstoringsglas Ansökan. Om vi ​​fortsätter att se väldigt små bokstäver, och speciellt vi har synproblem, kommer ett förstoringsglas att hjälpa oss att se avsnittet där vi har väldigt små bokstäver eller ikoner, men stora. Vi kan ställa in olika zoomnivåer och flera olika vyer. Dessutom kommer förstoringsglaset att följa musen för att enkelt följa stor läsning utan att gå vilse.

Om vi ​​inte gillar förstoringsglaset i själva Windows kan vi ta till ett annat av de olika programmen som finns för samma syfte, och som tenderar att vara mer kompletta.

Ändra teckenstorleken i programmet

De två första metoderna låter oss ändra teckenstorleken för alla Windows. Men det finns naturligtvis tillfällen då vi inte är intresserade av detta. Det är möjligt att vi vill ändra teckenstorleken för ett specifikt program.

De flesta av de program som vi kan ladda ner och använda på Windows är kompatibla med den här funktionen. Till exempel låter Chrome, Edge och Firefox oss öka teckenstorleken i webbläsaren utan att ändra skalan på operativsystemet. Även Word- och PDF-visare (som Sumatra eller Acrobat) tillåter oss att förstora dessa element på bekostnad av deras motsvarande skalningsverktyg

Vilket är det bästa sättet?

I slutändan kommer allt att bero på våra behov och vad vi ska göra med datorn. Till exempel är ett förstoringsglas inte ett vackert, enkelt eller praktiskt verktyg. Det här är ett verktyg designat för dem som inte har något annat val, men vi har fler alternativ.

Minska upplösningen? Kan fungera. Genom att göra det mindre blir allt större och vi kan se mer av det. Naturligtvis kommer vi att tappa det mesta av kvaliteten och saker och ting kan se suddiga ut. Och skalan? Detta är ett av de bästa alternativen eftersom det förstorar allt, ritar om allt och vi undviker att bokstäver och symboler suddas ut. Men det går att förbättra.

Som vi kanske har gissat är det bästa alternativet vi kan hitta för att ändra Windows-fontstorleken och öka eller minska bokstäverna gör det från program … Webbläsare, till exempel, har sin egen “skalning”, som genom att hålla nere Ctrl-tangenten och flytta hjulet tillåter oss att ändra storlek. Det är samma sak med många andra program. Således, om skrivbordet inte är det viktigaste, kan vi justera storleken på teckensnitt och element direkt från varje program.

Relaterade artiklar

Back to top button