Amerikansk vaccindonation till Taiwan kan hjälpa till att undvika nedläggningar av chipfabriker

USA donerar 750 000 vaccindoser för COVID-19 till Taiwan i ett program för att distribuera skott över hela världen, ett drag som också kan bidra till att förbättra den pågående globala chipbristen genom att undvika en fullständig låsning för landet.

Donationen tillkännagavs på Songshan flygplats i Taipei som en del av ett besök av de amerikanska senatorerna Tammy Duckworth, Dan Sullivan och Christopher Coons, och donationen kommer att vara en del av den första omgången av doser som donerats utomlands i USA som en del av programmet.

“Det var avgörande för USA att Taiwan inkluderades i den första gruppen som fick vaccin eftersom vi erkänner ditt akuta behov och vi värdesätter detta partnerskap”, sa Duckworth vid en presskonferens enligt .

Taiwans utrikesminister Joseph Wu tackade USA för donationen innan han förklarade “Medan vi gör vårt bästa för att importera vacciner måste vi övervinna hinder för att säkerställa att dessa livräddande mediciner levereras free från problem från Peking.”

Medan Kina har erbjudit kinesiskt producerade vacciner är Taipei oroad över deras säkerhet. Taiwanesisk lag förbjuder också import av vacciner från Kina.

Den amerikanska donationen följer på en liknande handling av Japan, som donerade 1,24 miljoner doser på fredagen.

Från och med söndagen har cirka 3 % av de 23,5 miljoner människorna i Taiwan vaccinerats, och majoriteten har bara fått den första av de två sprutorna som krävs. Landet är också mitt uppe i en topp i COVID-19-fall.

Pandemins problem i Taiwan förväntas göra situationen värre för den globala chipbristen, med infektioner som stängde två fabriker av Apples nyckelleverantör King Yuan Electronics på fredagen. Landet befinner sig för närvarande på COVID-19-varningsnivå 3, en under en fullständig nedstängning, vilket hotar fler anläggningsavstängningar i hela landet.

COVID-19 fortsätter att vara ett problem för Apples leverantörer runt om i världen. Den 31 maj bad Vietnams regering företag att hjälpa till att säkra vacciner för arbetare på fabriker.

Följ hela WWDC 2021 med omfattande bevakning av det veckolånga evenemanget från 7 juni till 11 juni, inklusive detaljer om iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8, macOS Monterey och mer.

Relaterade artiklar

Back to top button