AMD Ryzen 4000 – Allt om Zen 3

AMD Ryzen 4000 – Zen 3-processorserien kommer att lanseras senare i år, här är allt som är känt om dess releasedatum, specifikationer, pris och prestanda…

Många PC-spel kommer att släppas i slutet av 2020. Med AMD Ryzen 4000-processorserien, de nya AMD- och NVIDIA-grafikkorten som ska släppas i slutet av året och spelen som släpps under andra halvan av året kan vi tillbringa slutet av året med ett spel fest.

I hjärtat av vår framtida speldatorer kan en av AMD:s Ryzen 4000-processorer, som drivs av den kommande Zen 3-arkitekturen. Efterföljaren till den framgångsrika och innovativa Zen 2-arkitekturen som släpptes 2019, Zen 3 sägs vara mycket mer än en vanlig uppdatering – faktiskt, AMD lovar högre hastighet och prestanda med en “helt ny arkitektur”.

Så vad betyder det här spelet för våra datorer? Vi förväntar oss att AMD återigen kommer att göra ett genombrott som debuten av Ryzen med sina arkitektoniska förbättringar.

Vad är Zen 3-arkitektur?

AMD meddelade initialt i sin processorfärdplan att det kommer att finnas 7 nm+ beräkningsnoder för Zen 3. Detta har lett till spekulationer om att Ryzen 4000-processorer kommer att bygga på den första N7+-noden som använder TSMC:s Extreme Ultraviolet (EUV) litografi. AMD ersatte senare referenser till 7 nm+ med 7 nm, men bekräftar att de kommer att använda en mer välbekant 7 nm-processor istället, vilket troligen kommer att vara N7P-designen från TSMC.

Den nya noden erbjuder dock en 10% minskning av strömförbrukningen eller en 7% prestandaökning jämfört med första generationens 7nm-processorer. AMD kommer med största sannolikhet att fokusera på prestanda, 7 nm-processen har redan ställts in för bra strömeffektivitet med Zen 2, så du kan vara säker på att klockhastigheterna kommer att öka med Ryzen 4000.

Ryzen 4000 releasedatum

AMD har bekräftat att både nya Zen 3-processorer och RDNA 2-grafikkort kommer att lanseras i år. Så när kommer de ut? Den vanligaste uppskattningen i detta avseende är teknikmässan Computex, som kommer att hållas i Taipei mellan 28-30 september.

Ryzen 4000 specifikationer

En ny arkitektur kan i sitt tredje steg representera stora förändringar av Zen-arkitekturen. Det viktigaste vi vet är att den kommer att använda TSMC:s 7nm förbättrade bearbetningsnod, som lovar lägre strömförbrukning, högre prestanda eller en blandning av båda.

Ryzen 4000 prestanda

Zen 3 kommer att leverera prestanda “som du kan förvänta dig av en helt ny arkitektur.” Med detta antagande kan vi förhoppningsvis förvänta oss en IPC (instruktioner per cykel) prestandaökning på 10-15% med Zen 3 jämfört med dagens processorer.

Ryzen 4000 pris

Processorarkitekturen som erbjuds med Zen 2 var överkomlig, och vi förväntar oss inte att den ska förbli densamma som Zen 3. Ändå förväntar vi oss inte mycket förändring i den nuvarande prisstrukturen för Ryzen 3000-processorer.

Relaterade artiklar

Back to top button