AMD PBO2 vs. Ryzen 9 5900X Prestanda och jämförelse –

CPU-prestanda har varit oförändrad under en tid, men tack vare AMD:s drivkraft och konkurrenskraft kan vi nu njuta av en guldålder av innovation och prestanda som tar processorer till nästa nivå. Teknik som PBO2 är inget annat än ett försök att gå utöver standarden för att få ytterligare prestanda. Logiskt sett kommer vi att mäta nämnda utdelning utanför teorin, i praktiken, för att se om det verkligen är värt det, eller om det är bättre att lämna det som det var istället.

Index

  • Funktioner och specifikationer
  • Syntetiska tester
  • 1080p spel
  • 2K-spel
  • 4K-spel
  • Termisk prestanda
  • Minnesprestanda
  • Förbrukning och överklockning
  • Slutsats

Funktioner och specifikationer

AMD Ryzen 9 5900X
Arkitektur Zen 3
segmentet Vanliga
Eluttag AM4
2 x CCD
Kärnor 12
Strömmar 24
Transistorer Vandrare
L1 cache 64 KB per kärna
L2 cache 512 KB per kärna
L3 cache 64 MB delade
Basfrekvens 3,7 GHz
Turbo frekvens Upp till 4,8 GHz
TDP 105 watt
litografi 7 nm
Maximal temperatur 95 grader Celsius
Seriell radiator Inte
Bagge Upp till DDR4-3200 MHz utan överklockning
Minneskonfiguration Dubbel kanal
PCIe 4.0
Integrerad grafik Inte
IGPU-frekvens Inte
Presentation 5 november 2020
att skingra Ja, upplåst

Som vi kan se, med denna processor står vi inför en processor med 12 kärnor och 24 trådar med en maximal frekvens på 4,8 GHz. Som vi vet, på grund av de algoritmer som används av AMD, kan denna frekvens förekomma i en eller flera kärnor, men detta beror på förbrukning, temperatur och strömförbrukning i triangeln, vilket alltid gör att processorn ligger under de siffror som AMD annonserar.

Detta leder till att temperaturen alltid kommer att vara den avgörande faktorn och kommer att vara mer eller mindre stabil, så frekvensen kommer att variera beroende på intervallet för den förra. Kylare betyder högre frekvens, även om verkligheten är att vi måste prata om högre kylkapacitet för att vara korrekt.

Temperaturens betydelse för PBO2

Varför? Jo, för med ett bättre kylsystem kommer vi inte att få en lägre temperatur, utan samma temperatur, eller kanske något högre, utan en högre frekvens, utan att röra någonting. Det vill säga, med samma inställningar med LN2 kommer vi att få en högre frekvens än med en luftkylfläns, mycket mer, alltid upp till gränsvärdet, vilket AMD markerar som frekvensen i Boost.

Därför är aktivering av PBO2 av intresse eftersom det tar bort några av begränsningarna hos CPU:n och möjliggör högre spänning, bredare watt och därför högre frekvenser. Men vi kommer att ta reda på resultaten med två olika prover, med PBO (fullständig sekventiell CPU) av och PBO på. Som alltid består vår AMD-testgrupp av:

Syntetiska tester

5900X-CBR155900X-CBR205900X-CBR235900X-corona-cpu5900X-CPUZ-processor5900X-Time Spy

1080p spel

5900X-Anno-1800-1080p5900X-BFV-1080p5900X-SOTTR-1080p

2K-spel

5900X-Anno-1800-2k5900X-BFV-2k5900X-SOTTR-2k

4K-spel

5900X-Anno-1800-4k5900X-BFV-4k5900X-SOTTR-4k

KPI utan PBO2

5900X-IPC-processor

Detta är ett av de avsnitt som bör ses för även om vi inte logiskt aktiverade PBO2 för IPC-jämförelsen, är det väldigt tydligt att AMD idag uppnår bättre prestanda per cykel än Intel. Och faktum är att de efter tre generationer av processorer och två arkitekturer inte ökade sin prestanda för mycket, utan istället lyckades de öka frekvensen, vilket i standardprocessorer spelar roll.

Minnesprestanda

5900X-aida64-ram

Minnesprestanda är något kontroversiellt, eftersom det med aktiv PBO2 ger ett sämre resultat än med avaktiverat, vilket är konstigt. Det kan hända att prestandan är nästan identisk, eftersom den ligger inom felmarginalen, men oavsett hur många gånger vi klarade det här testet i olika programvarukonfigurationer var resultatet alltid detsamma.

5900X-Aida-64-Memoria

När det gäller bandbredd skulle vi kunna prata om en teknisk koppling, främst för att även om CPU:n får en högre frekvens så påverkar inte IMC prestandan i cacharna särskilt mycket, den ökar också något, inte proportionellt logiskt. Det är inte mycket kontrovers här.

Frekvens, förbrukning och överklockning

5900X-konsument-cpu

Debatten handlar om konsumtion, för även om frekvensen ökar, som visas nedan, är prestandan i spel nästan densamma, prestandan med en tråd brukar försämras, och i multithreading är det sant att detta märks.

Boosten är på 39 watt och temperaturen har stigit med nästan 4 grader, vilket, med tanke på att vi börjar med CORSAIR H150i Capellix, är mer än en intressant boost och rekommenderas endast för de som behöver all kraft i kärnorna.

För spel har det visat sig att detta är mer än tillräckligt som standard, och vi får högre temperaturer.

5900X-frekvens-cpu

Slutsats om PBO2

amd_ryzen_5000_series_zen_3

AMD Precision Boost Overdrive 2 är mer än en intressant teknik med mycket potential som fungerar bra och som levererar mer prestanda till vår processor med ett klick. Men med det sagt, inte för hela publiken om vi pausar för att titta närmare på data.

Med en ökning på 39 watt över den ursprungliga förbrukningen och totalt 180 watt är detta ingen lätt siffra för radiatorer eller monoblock. Vi pratar om temperaturer över 75 grader i system som kostar nästan 200 euro, så detta är inte typiskt för alla åskådare, främst för att väldigt få spenderar den nödvändiga summan pengar på kylskåp av denna kaliber.

PBO2 är mer riktat till användare av anpassad vätskekylning som kan kyla den mängden värme och ännu mer, där de bästa systemen kommer att kunna stödja över 250W vid temperaturer under 80 grader.

När det gäller själva prestandan rekommenderas den absolut inte för spel, eftersom den ger nästan ingenting utöver ett fåtal fall övervägda vid 1080p och i högt optimerade motorer som BFV. Du måste dock ta hänsyn till temperaturen och följa den noga.

För dem som har uppnått topp eller åtminstone ett mycket anständigt kylsystem och behöver maximal prestanda på alla trådar, är PBO2 ett starkt rekommenderat alternativ eftersom det erbjuder en boost i CPU-prestanda över sina 24 trådar. ja märkt.

I andra fall rekommenderas det att använda en standard-CPU om vi har en mix av spel, professionellt och vardagligt, eftersom om vi inte kan styra temperaturen vad gäller effektivitet och prestanda så kompenserar det inte.

Relaterade artiklar

Back to top button