Allt om uppladdningsbara batterier: egenskaper och rekommendationer –

Batterier eller batterier?

Om vi ​​håller oss strikt till terminologin är batteriet och batteriet inte samma sak. När batteriet tar slut kommer du inte längre att kunna ladda det, medan batteriet kan. Trots detta, på grund av likheten i formatet och (ibland) dålig översättning från engelska, kommer vi alla att kalla dessa batterier för laddningsbara batterier, som när de utsätts för en elektrisk ström återställer sin laddning.

Var dock försiktig när du försöker ladda ett engångsbatteri eller använd någon typ av batteri i laddaren som inte är idealisk för det. Eftersom du kan orsaka betydande skada och till och med ta en del onödiga risker genom att inte följa några grundläggande detaljer.

Fördelar med att använda batterier

Med denna första klargörande punkt, varför är det fortfarande fördelaktigt att använda batterier och inte tvärtom? Tja, vi ska gå ner till delarna, för även om det är sant att användningen av litiumbatterier har blivit mycket populär och nästan vardag, finns det tillfällen då det är mycket bekvämare att ha den här typen av standardenergilösningar . …

Idag, om det är många prylar som fortsätter använda batterier av flera skäl :

– För det första är det mycket billigare för en tillverkare att använda batterier istället för att integrera allt som behövs för att använda ett litiumbatteri, laddningskretsar osv.
– För det andra förlängs enhetens livslängd eftersom den inte kommer att påverkas av tillståndet för batteriets bevarande, vilket påverkas av varaktigheten och laddningscyklerna. När du använder batterier, om de slits ut, behöver du bara byta dem och det är allt
– Den tredje och sista, närvaron av ett extra laddningsbart batteri, säkerställer att du kan fortsätta att använda enheten, och om inte är det alltid väldigt enkelt att hitta batterierna. När du har ett inbyggt och ej utbytbart batteri tvingas du sluta ladda

Detta är några av de punkter som motiverar användningen av batterier idag. Och trots fördelarna med inbyggda batterier är det inte alls tokigt att tro att det är därför många tillverkare fortfarande fortsätter att satsa på dem. Naturligtvis, för att allt detta ska vara lönsamt, bör du helst använda batterier.

Vilka typer av batterier finns det

Baserat på antagandet av termen laddningsbart batteri för de batterier som har formfaktorn för traditionella batterier, kommer vi att ha i princip två typer: uppladdningsbara batterier och engångsbatterier.

Engångsbatterier är engångsbatterier, men inuti kan vi hitta vanliga och alkaliska. Fördelen med de sistnämnda är att de vanligtvis erbjuder 1,5 V istället för 1,2 V. Skillnaden är att det för vissa enheter eller tillbehör kan vara viktigt.

Vi är dock intresserade av laddningsbara batterier, och det finns i princip två typer av dem: uppladdningsbar NiCd (Nickel-kadmium) och NiMh (Nickelmetallhydrid) uppladdningsbara batterier

De sistnämnda är för närvarande de vanligaste, eftersom de löser några av de grundläggande problemen med de förra och erbjuder ett mycket mer attraktivt värde för pengarna. Förutom att det är mindre förorenande och inte ökar den där hemska minneseffekten, som för den som inte vet, är ett problem som gör att dess livslängd och lastkapacitet minskar om det inte görs när den verkligen är utsliten innan max och ny laddning ges tills den når 100 % av sin kapacitet.

Så när du går för att köpa uppladdningsbara batterier köper du helst NiMH-batterier. Även om du nu kan fråga om data som finns i själva batteriet eller dess förpackning.

Batteriets egenskaper

När du väl har bestämt dig för vilken typ av batterier du ska köpa är nästa sak du behöver göra att vara lite uppmärksam på en del av informationen som står på dem, som batterityp, spänning och kapacitet.

För det första är det typen av stack, det vill säga dess formfaktor. De vanligaste är AA och AAA. eller LR6 och LR3 batteri , den används i fjärrkontroller, radiostyrda bilar, blixtar etc. Men det finns många fler typer, som glödlampa, knapp etc. Så först måste du veta vilken typ av batteri du behöver.

Spänningen beror också mycket på typen av batteri. Vissa av dem går så högt som 9V, men de vanligaste vi nämnde tidigare varierar mellan 1,2V och 1,5V.

Till sist, dess lastkapacitet mäts i mAh och, som du redan vet från resten av batterierna som du använder dagligen, hänvisar detta till mängden maximal ström som den kan ge under en timme, så ju mer, desto mer tid kan du använda enheten beroende på dess konsumtion. …

Uppladdningsbara AA-batterier (vanligast använda) sträcker sig vanligtvis från 2 000 mAh till 2 500 mAh. Detta är i teorin, för då är den verkliga kapaciteten alltid något lägre, men knappast en skillnad på 100 eller 200 mAh i värsta fall. När det gäller AAA kommer vi att sjunka till 600 eller 1 000 mAh mer eller mindre.

Med allt detta i åtanke är det sista som också är viktigt att veta att inte alla märken av batterier producerar dem med samma kvalitetsstandarder. Därav prisskillnaden och anledningen till att det är värt att betala lite mer för vissa märken eller modeller och ger längre livslängd och säkerhet för dina enheter. För ingen gillar att deras batterier “spricker” och slutar med att de läcker och skadar kontakterna eller elektroniken i enheten.

Bästa batterierna

Om du behöver fortsätta köpa batterier och är trött på engångsartiklar, här är våra rekommendationer. De uppladdningsbara nickelmetallhydridbatterierna vi har använt garanterar tillförlitlighet och tillförlitlighet. Även om vi också kommer att visa dig några modeller av litiumbatterier om du vill överväga dem, även om du kommer ihåg att du behöver en specifik laddare, fungerar inte den du redan har för andra typer av batterier.

Eneloop

Eneloop batteri mycket populärt och det är vettigt, de erbjuder fantastiska resultat och den har en vanlig version och en Pro-version för lite mer krävande applikationer. De förstnämnda är de vi rekommenderar för alla de enheter där det du letar efter är en uppladdningsbar lösning som hjälper till att spara pengar. Till exempel bärbara radioapparater, fjärrkontroller, leksaker m.m.

Eneloop Pro-familjen är mer inriktad på dessa mer krävande enheter som kamerablixtar och liknande. Livsmedel med en mycket mer krävande konsumtion. Båda kommer dock generellt att ge bra prestanda.

Energizer

Energizer batterier är klassiker, de erbjuder mycket bra prestanda och hållbarhet, vilket i slutändan är det viktigaste. Därför är de idealiska för permanent användning på alla typer av enheter.

Amazon Basics Laddningsbar

Till sist, Amazon-stackar fungerar också riktigt bra och har ett mycket ekonomiskt pris jämfört med andra alternativ. De är idealiska för trådlösa tangentbord, fjärrkontroller och alla andra hushållsapparater som kräver batterier för att fungera.

Du har olika paket, men ett set med 8 AA-batterier och ytterligare 8 AAA-batterier är inte bara till ett väldigt bra pris, du kommer också att ha massor för de flesta enheter som brukar använda dem hemma. Köp förstås en laddare för fler än fyra batterier om du vill ladda alla på en gång mycket snabbare.

Laddare och supernyttigt tillbehör

Slutligen, när du handlar efter laddningsbara batterier, försök att göra ett kit som innehåller en laddare. Om inte, måste du köp laddaren själv och kom ihåg att den passar för typen av batteri du ska använda. Det vill säga för NiCd- eller NiMh-batterier.

Denna Amazon Basics-modell är intressant av två anledningar: för det första erbjuder den ett bra pris, och sedan kapaciteten för fyra batterier, som kan vara AA eller AAA, även om det är slående att den även inkluderar ett USB-uttag som du kan koppla in. kabel. för att ladda din smartphone eller använda den och ladda din powerbank.

Slutligen, ett mycket användbart tillskott om du är en av dem som regelbundet använder batterier är laddprovare … Dessa enheter kan mäta den återstående kapaciteten för varje batteri, vilket är idealiskt för att hålla dem jämna och utslitna när de laddas. Det är också mycket mer effektivt och exakt än tricket att tappa högen från en höjd av några centimeter och kontrollera om den förblir vertikal. Om den har fallit betyder det att den bärs; och om den finns kvar är den laddad.

Relaterade artiklar

Back to top button