alla typer är tillgängliga på mobilen –

Även om moderna smartphones har fler och fler möjligheter att fånga ljus under ogynnsamma förhållanden, är en ny modell omöjlig utan stöd av en lämplig blixt. Flash mobiltelefoner när kamerorna började lysa blev det en lyx och var endast reserverad för avancerade terminaler.

Precis som med professionella kameror är blixtstöd i många fall nödvändigt. Även om vi inte behöver det kan det till och med användas i vissa fotografiska tekniker. Av denna anledning får vi se typer av bloss vi kan hitta idag i våra smartphones, och som all utrustning kan de ha högre eller lägre kapacitet, eller till och med skilja sig beroende på installerat flashminne.

Mobiltelefonins historia har hittills erbjudit oss två typer av blixt: LED och xenon. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar, men för att bättre förstå är var och en av dem bekväm att bekanta dig med.

LED-blixt

Detta är den vanligaste typen av blixt som finns i smartphones som kommer in på marknaden. Det en ekonomisk typ av ljus som sparar energi effektivt, något mycket användbart när det du letar efter i en smartphone ska hållas borta från laddaren så länge som möjligt.

Lysdioderna är mycket små, så de är också idealiska för integration i smartphones. De stöder även en ficklampsfunktion som ger kontinuerligt ljus. Det upplysta området av LED-lampan blinkar dock svagare än andra blixttyper. Dessutom är den inte heller särskilt effektiv för att fotografera rörliga motiv och kan bidra till konstiga färger och blått i vissa bilder.

Dubbel LED-blixt

Som ett litet alternativ hittar vi Flash dual LED-systemet. Detta system fungerar på samma sätt som en enda LED-blixt, men genom att kombinera två lysdioder med olika färgtemperatur (varmt och kallt). Denna kombination försöker uppnå större precision genom att justera belysningen för att passa miljön.

Dubbel blixt

Trippel och fyrdubbel LED-blixt

Även om detta är ovanligt idag, finns det tillverkare som har gått längre genom att integrera tre och fyra LED-blixtar för sina kameror. Förutom den ökade ljusstyrkan på blixten de avger finns det inga tekniska skillnader vad gäller dubbelblixten. Ett exempel skulle vara en smartphone som fungerar som omslag för den här artikeln, till exempel Xiaomi My Notes 10

Xenonblixt

Xenonblixt är fortfarande mycket populärt inom traditionell fotografering. Detta är dock ett dyrare system och mindre lämpligt för integration i mobiltelefoner. Bevis som företag älskar Samsung eller Nokia som chansade med en xenonblixt detta system övergavs för många år sedan.

Xenonblixten är dock idealisk för att ta filmer och har längre räckvidd än LED-blixten. Dessutom förbrukar den mer energi och är dyrare att tillverka. Hans arbete är också väldigt annorlunda, som han har ett rör med elektroder och laddas med xenongas. Metallaktiveringsplattan är ansvarig för att passera genom röret och aktivera det med en elektrisk ström, vilket får xenonatomerna att avge ljus och eld.

xenon flash nokia

Exakt på grund av denna anledning tillverkare kan skryta med nattfotografering, när vi pratar om långa exponeringsbilder eller statiska element. Men om vi till exempel vill fotografera ett nattevenemang som ett lopp eller rally med en mobiltelefon, är smartphones fortfarande ljusår ifrån professionella kameror, främst på grund av xenonblixten.

Relaterade artiklar

Back to top button