Alla skillnader mellan HarmonyOS och EMUI 11 –

Den har varit under utveckling i ungefär två år, men det var inte förrän 2021 som stabila versioner började nå de första Huawei-telefonerna som var kompatibla med systemet. Tack vare detta kan vi fördjupa oss i skillnaderna, eller snarare, allt det där HarmonyOS liknar EMUI.

Idag de senaste versionerna av alla program EMUI 11 baserad på Android 10 och HarmonyOS 2.0 som din egen programvara byggd från grunden. Det finns dock många användare som inte ser så många förändringar i den nya mjukvaran jämfört med vad de redan kände till på sina mobiltelefoner, och framför allt när det gäller Googles operativsystem. Är det sant att båda systemen är så lika?

Födelsen av Harmony OS

Huawei HarmonyOS

HarmonyOS, vad man än kan säga På många sätt förnekar varumärket detta, föddes som en plan B några veckor efter katastrofen i ett företag som sköts av det amerikanska regeringsdepartementet. Detta beslut innebar att Google, trots sin motvilja, skulle tvingas avsluta sitt partnerskap med Huawei. och kommer därför inte att tillåta dig att använda den licensierade versionen av Android och GMS.

Snart började Huawei rulla ut versioner av EMUI baserade på Android AOSP, som inte togs emot väl av användarna på grund av bristen på viktiga tjänster och kompatibilitet med Googles appar. Det var då som varumärket bestämde sig för att väcka sitt eget operativsystem till liv, först överföra det till smarta enheter och mer nyligen till mobila enheter.

Det är därför vi just nu ser bra skillnader mellan EMUI och HarmonyOS

Likheter mellan de två Huawei-systemen

Huawei vs harmonyOS

Huawei sa det HarmonyOS behåller fortfarande möjligheten att köra Android-appar. eftersom det skyddar apparna och tjänsterna för befintliga Huawei-mobil- och surfplattanvändare i EMUI, men förhoppningsvis kommer detta att ta slut någon gång.

Båda systemen är dock väldigt lika och du behöver bara ta en titt på fantastiska funktioner i HarmonyOS för att förstå att nästan alla av dem redan finns i nuvarande Huawei-smartphones:

  • Ny startskärm
  • Servicewidgets
  • Kontrollpanel
  • Supportcenter
  • Smart mapp
  • HarmonyOS-teckensnitt
  • Dela detta
  • Uppgiftscenter
  • Högre produktivitet
  • Gemensam säkerhet

De är alla versioner av funktioner som redan finns i äldre mobila enheter av märket, men det finns några skillnader som bör lyftas fram.

Skillnader mellan mjukvara

Vid första anblicken kan du se hur HarmonyOS 2.0 är ganska lik EMUI 11, baserad på Android 10, men nycklarna finns i mjukvaruutveckling. Medan funktionerna, apparna och konfigurationsalternativen är identiska till utseendet med vad vi redan visste om våra Huawei-telefoner, hittar vi faktiskt “under” stora förändringar i systemet.

Nya egenskaper

Bland de nya funktionerna vi ser i programvaran är verktyget Super Device. Den här funktionen bygger på de distribuerade funktionerna hos HarmonyOS och låter användare kombinera olika enheter för att bilda en stor enhet på en mobil enhet som styr alla, vilket skapar en tydlig och lätt att se karta över varje betrodd terminal vi kan ansluta till telefonen. Detta kompletteras av alternativen i operativsystemet Smart Home, som gör att telefonen kan föras närmare den valda enheten för åtkomst till alla dess enheter. IoT-funktioner.

P40 HarmonyOS

Det finns också en ny app som heter App Guard som är aktiverad som standard för att säkerställa att alla appar analyseras djupt för konstigt beteende.

Inte Linux-baserad

grundläggande skillnad mellan HarmonyOS och EMUI baserat på Android är att den inte inkluderar Linux i sin kärna. Huawei har utvecklat en helt ny mikrokärna för sitt operativsystem, så den ser egentligen mer ut som Fuchsia-mjukvara, även den utvecklad av Google och baserad på Zircon-mikrokärnan.

En mikrokärna är mindre än en monolitisk kärna (som Linux), vilket i kristna termer betyder att en minsta mängd kod krävs för att köra operativsystemet. Huaweis mikrokärna innehåller cirka 1/1000 av mängden kod som finns i Linuxkärnan, eftersom den bara inkluderar trådprogrammering. Alla andra tjänster som filsystem, enhetsdrivrutiner, nätverksdrivrutiner etc. körs i användarutrymmet.

Huawei hävdar att dess mikrokärna levererar upp till 5 gånger snabbare prestanda än Fuchsia.

Snabbare än EMUI … Är du säker?

Direkt relaterat till föregående punkt kommer vi till en av nycklarna som Huawei säljer som differential i förhållande till Android och därav dess tidigare operativsystem baserat på Googles programvara. HarmonyOS använder distribuerad datahantering och uppgiftsschemaläggning för att förbättra produktiviteten och hastigheten.

Märkligt nog bevisar en av de första läckta videorna motsatsen, att EMUI 11 låter dig undvika uppgifter snabbare än Huaweis nya mjukvara, men vi kan bara erkänna ett tvivel eftersom det var en mycket tidig version av operativsystemet. kinesiskt varumärke. Huawei hävdar att dess “stabila” HarmonyOS kan överträffa Android samtidigt som man undviker kodredundans och fragmenteringsproblem.

Företaget hävdar att de senaste versionerna av Harmony har förbättrat svarslatens med 25,7 % och latensjitter med 55,6 %.

Ingen root-åtkomst

Även om detta är något som nästan aldrig används idag, har många av oss någon gång gett root-åtkomst till vår telefon för att anpassa hårdvaran efter vår smak. Detta kommer inte att vara möjligt på Huawei-telefoner som kör deras nya mjukvara, eftersom varumärket meddelade för två veckor sedan att dess operativsystem inte skulle stödja root-åtkomst på enheter för att öka den övergripande säkerheten för mikrokärnan och enheterna. …

HarmonyOS 2.0

Dessutom hävdar Huawei att de har implementerat olika “verifieringsmetoder” för att förbättra säkerheten för sin mikrokärna, vilket i sin tur kommer att hålla användarnas integritet.

Inbyggda appar som Google

I Android och EMUI-versioner med GMS vi kan använda välkända applikationer som Google Maps, Google Photos, Google Games Store etc. Eftersom Huawei-telefoner förlorade åtkomsten till Googles tjänster började varumärket arbeta med sina alternativ för EMUI ekosystem.

Nu finns dessa appar, som Huawei Maps eller App Gallery, fortfarande kvar i HarmonyOS, även om deras arbete verkligen liknar deras kollegor på Google.

Kontrovers om Android

Sedan den första versionen av det kinesiska företagets mjukvara släpptes har det förekommit många anklagelser om att HarmonyOS fortfarande är en kopia av Android. De senaste nyheterna i detta avseende kommer från ett rykte relaterat till China Mobile, som anklagade Huawei för att hacka Android:

Eftersom Huawei HarmonyOS hackar Android och inte är certifierad av Wi-Fi Alliance, kommer enheter med HarmonyOS installerat för att ansluta till ett nätverk via WIFI att ha en långsam nätverkshastighet och avbryta anslutningen. “

ekologisk harmoniOS

Snart förnekade både China Mobile och Huawei dessa påståenden, men det är sant att användare fortsätter att tycka att programvaran har en överdriven likhet med Android och är olik något annat än EMUI-versionen med små skillnader.

Huawei har aktivt och passivt uttalat det HarmonyOS är inte en konkurrent till Android och att han kommer att fokusera på att fortsätta rulla ut operativsystemet till fler icke-mobila enheter som smarta skärmar, smarta högtalare med mera … bygga vårt eget ekosystem.

Relaterade artiklar

Back to top button