Airbus och Boeing ber att skjuta upp utbyggnaden av 5G-nätverk i USA på grund av rädsla för möjlig störning

De två största kommersiella flygplanstillverkarna, Boeing och Airbus, har bett USA:s regering att skjuta upp utplaceringen av C-bandet (3,7 till 4,2 GHz), som kommer att implementeras den 5 januari av huvudoperatörerna i det nordamerikanska landet, och fortsätter därmed med utbyggnaden av 5G-nätverk i det landet.

I ett brev som de båda företagens högsta chefer skickade till USA:s transportminister Pete Buttigieg försäkrar de att: “5G-störningar kan negativt påverka flygplanens förmåga att fungera säkert”, och att detta äntligen kan få återverkningar i avvikelser, förseningar och inställda flygningar.

I synnerhet är flygindustrins största oro att det kan finnas störningar mellan 5G-antenner och radiohöjdmätare. Faktum är att Federal Aviation Administration (FAA) redan varnat för att utbyggnaden av 5G-nätverk kan leda till omdirigering av flyg, så tidigare denna månad utfärdade de en ny förordning som förbjuder användningen av dessa redskap på 40 flygplatser i landet.

Men från Boeing och Airbus försäkrar de att ett motförslag har skickats som skulle försöka begränsa kraften hos 5G-nätverk nära flygplatser och andra områden som kan vara kritiska vid flygningar på låg höjd.

Det bör noteras att AT&T och Verizon redan hade skjutit upp den kommersiella utbyggnaden av C-band för några månader sedan och implementerat en rad förebyggande åtgärder för att begränsa störningar, men att det i flygindustrins ögon inte är tillräckligt för att säkerställa att det är inga större problem i detta avseende.

Via: BBC

Relaterade artiklar

Back to top button