5 skäl att uppgradera din PC –

Linux kärna är i ständig utveckling. Då och då släpper en community under ledning av Linus Torvalds nya versioner av detta operativsystem. Några av dem är mindre uppdateringar (störande versioner) som syftar till underhåll eller buggfixar. Men andra är stora uppdateringar fulla av förbättringar och förändringar som vi behöver installera så snart som möjligt för att uppleva den verkliga potentialen i detta OpenSource-system.

Linus släppte den första releasekandidaten i slutet av 2020 ny Linuxkärna 5.11 … Och efter en och en halv månad av testning, analys och felsökning har den här versionen äntligen nått sin stabila fas. Om du använder en Linux-distribution bör du överväga att uppgradera till den här versionen så snart som möjligt, för även om den inte var så stor som 5.10, ger den några mycket intressanta nyheter som de vi kommer att se nedan.

Om du vill veta i detalj om alla ändringar rekommenderar vi att du läser följande länk.

Skäl att uppgradera till Linux-kärnan 5.11

Bästa grafikdrivrutiner för AMD och NVIDIA

Den nya Linux 5.11 kärnan har nya gratis drivrutiner för AMD och NVIDIA grafik kort, samt drivrutiner för Intel iGPU. I just detta fall har AMD lagt till stöd för Van Gogh och Green Sardine APU, samt viktiga förbättringar för nya Radeon RX 6800. Och i Intels fall lägger den här versionen till stöd för Keem Bay, Integer Scaling, Big Joiner och olika asynkrona och DRM-förbättringar.

Redo för nästa generations processorer

Om vi ​​har en PC med en Intel-processor kommer SGX-enklaverna äntligen att finnas tillgängliga, förutom ett antal effektivitets- och prestandaförbättringar, och införandet av Intel Platform Monitoring Technology … Om vi ​​tvärtom har en AMD-processor så kommer vi att upptäcka att vi nu har stöd för S2idle, PowerCap och förbättringar i arkitekturerna Zen2 och Zen3.

OpenRISC, RISC-V och ARM-arkitekturerna får också sin beskärda del av förbättringar, och det här operativsystemet är på väg in i dem.

Stabilare och snabbare förvaring

Den här nya versionen av Linux syftar till att förbättra allt relaterat till fillagring och överföring. Populära filsystem som BTRFS, F2FS, XFS och naturligtvis EXT4 fick sin beskärda del av prestanda, stabilitet och buggfixar. Dessutom i USB 4.0 och Thunderbolt-stöd, som nu fungerar mycket bättre med externa enheter.

Bättre Wi-Fi-anslutning

Ansluter du till Internet via Wi-Fi? Denna kärnuppdatering hjälper dig att förbättra din anslutning. Den nya Linuxkärnan 5.11 lägger till stöd för Wi-Fi 6E förutom att förbättra Qualcomm Ath11k-drivrutinen och accelerera ChaCha och AEGIS128-kryptering. Tack vare detta kan vi få en mycket stabilare, snabbare och säkrare anslutning med vår Linux.

En kärna designad för spelare

Att förbättra grafikkortets prestanda är inte det enda som spelare letar efter. Om vi ​​har SOM OSS märkets gaming laptop, från och med nu kommer tangentbordet att fungera utan problem, kunna använda alla dess funktioner utan begränsningar. Dessutom, om vi vill bli riktiga gitarrhjältar, är det viktigt att veta att den här versionen lägger till kompatibilitet med Guitar Hero Live PS3 och WiiU-tangenter.

Hur man uppdaterar

Om vi ​​har Rolling Release Distribution , kommer den här nya versionen av kärnan inte att vänta på sig efter standardprogramuppdateringar. Utan tvekan är det bästa med denna typ av distribution att vi alltid kan hålla oss à jour med den senaste utvecklingen.

Men om vi använder standardversioner av uppgraderingsplaner som Ubuntu eller Linux Mint, måste vi installera den senaste kärnan manuellt. Antingen det, eller vänta på nästa version av distributionen, vilket kan ta månader och inkludera denna nya kärna.

Relaterade artiklar

Back to top button