2 TB kostnad i offentligt moln och privat moln med NAS –

Evolution mot cloud computing

Det råder ingen tvekan om att molnlagring är mycket efterfrågad. Vårt sätt att arbeta har förändrats mycket de senaste åren. Fram till för några år sedan arbetade du med att dela filer med ett USB-minne. På vissa kontor med små lokala nätverk arbetade du dock med att dela filer i en mapp från din PC. Däremot hade större företag en filserver för detta ändamål.

För närvarande används alternativen vi diskuterade ovan då och då. Däremot flyttar vi vårt sätt att arbeta mot molnet. I denna mening väljs för närvarande tre typer av moln:

  • Offentligt moln där vi kommer att ha en leverantör som ger oss tillgång till en server med ett specifikt utrymme i det offentliga molnet.
  • A privat moln som endast är till för en affärsanvändning, NAS-servern är ett privat moln.
  • Hybridmoln det är en kombination av offentliga och privata moln, där båda molnen är perfekt synkroniserade för samarbete.

Detta sätt att arbeta i molnet erbjuder oss ett av de enklaste alternativen för att dela filer mellan flera personer eller för att säkerhetskopiera våra filer nästan automatiskt. Med fler och fler användarbehov kommer vi att se hur mycket det kommer att kosta oss 2TB i grundläggande lagringstjänster i det offentliga molnet, samt hur mycket det kommer att kosta oss i det privata molnet.

Styrkor och svagheter med att arbeta i molnet

På medellång till lång sikt är trenden att vi arbetar mer och mer med molnet. Dessutom har pandemin och trenden mot distansarbete bidragit till stora förändringar. Oavsett detta är det ingen tvekan om att arbete i molnet gynnar oss. En av fördelarna med molnlagring är att vi kan hämta dessa filer var som helst i det här fallet kommer det inte längre att spela någon roll om vi är hemma, på resande fot, på kontoret eller ens om vi använder en annan dator, eftersom vi likaså kommer att ha tillgång till innehåll som finns i molnet. En annan positiv punkt är att det är det multiplattform så vi kan använda den med vilken enhet som helst. I denna mening låter den dig komma åt dessa filer från vilken smartphone, surfplatta eller dator som helst som är ansluten till Internet. Som vi kommenterade tidigare tillåter detta dig att dela filer och mappar med andra användare och vi behöver inte heller oroa oss för skador på den fysiska enheten där data lagras.

Men närvaron av filer i molnet har också sin egen negativa , är en av de viktigaste utrymmesbegränsning … I denna mening måste vi väl beräkna vad vi laddar om vi inte vill få ont om utrymme. En annan viktig sak är relaterad till säkerhet Genom att placera våra filer i molnet kan vi tappa kontrollen över säkerheten, även om det verkligen finns plattformar som är bra på att skydda och kryptera våra filer. På andra sidan, vi behöver en internetanslutning till tillgång till filer, och om vi arbetar med mobila enheter måste vi fortfarande spendera data från vår tariff. Slutligen finns det problemet med serverkrascher, vilket inte är något som händer särskilt ofta. men hela den här tiden kunde vi inte jobba.

Nu när vi vet de viktigaste fördelarna och nackdelarna, låt oss se hur mycket det kan kosta oss 2 TB per år i både offentliga och privata moln.

Pris per år för offentlig molnlagring

Företag som erbjuder betalningslagring i molnet till exempel Dropbox , förutom att integrera med stora plattformar och ha kraftfulla applikationer för datorer och mobiltelefoner, ger det oss tillgång till nedladdade filer var som helst. Det är okej att ha en 1TB hårddisk eller mer på vår PC, men Dropbox låter oss synkronisera de filer och mappar vi behöver. Dropbox har för närvarande olika priser om vi har att göra med en personlig eller professionell licens, i det här fallet valde vi Dropbox Personal Family-versionen som inkluderar 2TB molnlagring för upp till 6 användare som delar, priset för denna tjänst med en årsavgift är 16,99 euro per månad, så efter helårspris 203,88 €

En annan mycket använd tjänst är Microsoft ALDRIG familj , den här tjänsten inkluderar tillgång till Office-paketet (Word, Excel och PowerPoint) och 1 TB lagring per person, för maximalt 6 personer, så om vi har flera användare kan vi ha mer molnlagring som når 6 TB. lagring. Kostnaden för denna tjänst är 99 euro per år men om du bara vill köpa ett abonnemang för en användare kommer priset att vara endast 69 euro (för 1 TB lagring).

När det gäller Google med Google Drive , kostnaden för en molnprenumeration på 2 TB är 100 euro per år , ett pris som också är mycket konkurrenskraftigt då det kostar halva priset på Dropbox.

Vi får inte heller glömma Amazon Drive I detta fall pris 200 euro per år eller den populära lagringstjänsten MEGA, som också är mycket konkurrenskraftigt prissatt, för 2TB-versionen är det årliga priset 120 €. Slutligen får vi inte glömma pCloud , en tjänst som tillåter oss betala 350 euro endast en gång och vi kommer att ha tillgång till ditt moln hela livet.

Därefter har du en pivottabell över alla priser för dessa offentliga molnlagringstjänster.

Leverantören Molnkapacitet Årspris Andra funktioner
Dropbox 2 TB 203,88 €
Microsoft 365-familjen 1 TB 69 € Det finns en familjeversion för 6 användare och en kapacitet på 6 TB.
Google Drive 2 TB 100 €
Amazon Drive 2 TB 200 €
MEGA 2 TB 120 €
pCloud 2 TB 350 € Engångsbetalning på 350 euro och för livet

Kostnad för privat molnlagring per år

När vi pratar om ett privat moln talar vi om att ha en NAS-server i vårt hem för att komma åt våra filer och mappar var som helst. Naturligtvis har vi möjlighet att ställa in fil- och mappsynkronisering precis som i alla andra offentliga moln som vi har sett tidigare. För att sätta upp ett privat moln behöver vi bara två saker: en NAS-server och de nödvändiga hårddiskarna som vi kommer att lagra all information på.

Eftersom allt replikeras i det offentliga molnet är det mycket viktigt att köpa en NAS-server med minst två hårddiskfack för att undvika dataförlust. Genom att kombinera 2 fack kommer vi att kunna ställa in en RAID 2 (spegel) för att replikera all information över två hårddiskar. I händelse av ett diskfel kommer all information att förbli tillgänglig, och vi kan till och med ersätta den trasiga hårddisken med en ny med samma eller större kapacitet för att replikera all information.

NAS-servrar

Även om det finns dussintals modeller av NAS-servrar där ute, kommer vi att rekommendera NAS-servrar för hemmiljöer där vi bara vill lagra och komma åt information lokalt (på samma hemnätverk) såväl som på distans (över Internet). Om vi ​​vill använda den som en DLNA-mediaserver eller använda Plex Media Server måste du köpa mer kraftfulla NAS-servrar än de vi kommer att lista här.

I den här artikeln har vi bara valt ut tre NAS-servrar, som inkluderar det minimum som krävs för deras prestanda med optimal fillagring. De kostar alla mindre än 200 € och har 2 fack för att lagra inuti hårddiskar och för att konfigurera RAID 1.

QNAP TS-230 inkluderar en 1,4 GHz fyrkärnig processor, med krypteringsacceleration och hårdvaruomkodning, och 2 GB DDR4-minne. RAM och Gigabit Ethernet-port för LAN-anslutning. Den har även 2 USB 3.0-portar. Ditt QTS-operativsystem har hundratals konfigurationsalternativ för att dela filer över Samba, FTP, WebDAV och många andra protokoll.

Synology DS220J är utrustad med en 1,4 GHz fyrkärnig processor med krypteringsacceleration och hårdvaruomkodning, 512 MB DDR4 RAM och en Gigabit Ethernet-port för LAN-anslutning. Den har även 2 USB 3.0-portar. Ditt DSM-operativsystem har hundratals konfigurationsalternativ för att dela filer över Samba, FTP, WebDAV och andra protokoll.

Slutligen inkluderar ASUSTOR AS1002T-modellen en 1,6 GHz dual-core processor med hårdvarukryptering, 512 MB DDR4 RAM och en Gigabit Ethernet-port för LAN-anslutning. Den har även 2 USB 3.0-portar. Tack vare ADM-operativsystemet kan vi få ut det mesta av din utrustning genom att möjliggöra dussintals nätverkstjänster.

Hårddiskar

När vi konfigurerar hårddiskarna som RAID 1, om vi köper två 2TB hårddiskar, har vi 2TB verklig kapacitet på vår NAS eftersom all information replikeras till båda hårddiskarna. Det är lämpligt att köpa hårddiskar speciellt designade för NAS-servrar eftersom NAS alltid måste vara påslagen. Det är lämpligt att köpa två skivor som använder samma interna teknik och, om möjligt, två identiska skivor av samma märke och modell. Till exempel kan vi köpa två enheter av följande:

Den totala kostnaden för ett privat moln

Som du har sett är de rekommenderade NAS-servrarna för hemmiljön inte mer än € 200, och de två enheterna kostar cirka € 80 vardera. Den totala kostnaden slutar inte där, vi måste också mata den, även om dessa NAS förbrukar lite och vi kommer att ha en förbrukning på inte mer än 15W, så 15W x 24 timmar x 365 dagar skulle vara 131 400W, vilket är 131 kW, eller vad som helst inte. Detsamma, cirka 10 euro för kostnaden för el. Därför kommer vi att ha kostar ca 370 euro med engångsbetalning , så på medellång och lång sikt blir det mycket billigare, eftersom kostnaden för el endast är 10 euro per år, dessutom är alla filer under vår kontroll.

Leverantören Privat molnkapacitet Pris
NAS-server 200 €
Hårddiskar 2 x 2 TB (RAID 1) 160 €
Ljus (årskostnad) 10 € per år

Beroende på vilken offentlig molntjänst vi jämför den med, kommer ett privat moln att amortera den från 2 år (Dropbox eller Amazon Drive) till 4 år (Google Drive). Vi hoppas att den här guiden till offentliga och privata moln hjälper dig att bestämma vilket du ska välja.

Relaterade artiklar

Back to top button